Panell: L’ensenyament del català al Japó: balanç i perspectives de futur
Presenter(s)
Affiliation
Topic
L1, L2, foreign or familiar origin (provenance) language, indigenous language as global language
Type
Panels
Abstract
Aquest panell de cinc comunicacions analitza l’ensenyament actual del català al Japó. Àsia és el continent amb menys universitats amb estudis de català. El curs 2023-2024, mentre que a Europa hi havia 73 universitats amb suport de l’Institut Ramon Llull, al Japó només n’hi havia tres: Universitat Prefectural d’Aichi, Universitat de Hosei i Universitat d’Estudis Estrangers de Tòquio (Institut Ramon Llull, 2023). A més dels contextos universitaris, també s’ensenya el català en entorns com ara el Casal Català o l’Instituto Cervantes de Tòquio. La recerca sobre l’ensenyament de l’espanyol al Japó mostra que està lligat a l’interès per la cultura catalana (Comajoan-Colomé, 2019; Hiroyasu, 2024; Ugarte, 2012). Partint de recerques prèvies, el panell té tres objectius: descriure l’estat de l’ensenyament del català al Japó, debatre’n fortaleses i dificultats, i plantejar propostes per fomentar-ne l’aprenentatge.
1. L’ensenyament de llengües estrangeres al Japó: El cas del català, Llorenç Comajoan-Colomé, Universitat de Vic (15 minuts)
2. La llengua com a contradicció: Una proposta didàctica del català per a universitaris japonesos, Daniel Fortea, Hosei University, Tokyo University of Foreign Studies (15 minuts)
3. El català fora de la universitat: El cas del Casal Català de Tòquio i altres entitats, Raquel Vila, Casal Català de Tòquio (15 minuts)
4. L’experiència a la Universitat Prefectural d’Aichi: Té sentit ensenyar català sense parlar de la catalanitat? Yoshitomo Okuno, Universitat Prefectural d’Aichi (15 minuts)
5. L’interès i la curiositat entre comunitats i llengües distants: Estratègies de dinamització, Anna Joan-Casademont, Université TELUQ, Canadà (15 minuts)
6. Debat (15 minuts)
Comajoan-Colomé, L. (2019). Formatge de la Garrotxa, Barça i diglòssia. https://www.vilaweb.cat/noticies/formatge-garrotxa-barca-diglossia-opinio-grup-gela/
Hiroyasu, Y. (2024). Enseñanza y aprendizaje del español en las universidades japonesas: Una perspectiva histórica. (2024). Revista Internacional de Lenguas Extranjeras, 21, 1-24. https://doi.org/10.17345/rile21.3819
Institut Ramon Llull. (2023). Memòria 2023. https://docs.llull.cat/IMAGES_500/institut-ramon-llull-memòria-2023.pdf
Ugarte, V. (2012). El español en Japón. https://cvc.cervantes.es/lengua/anuario/anuario_12/ugarte/p01.htm