La cooperació transfronterera i el manteniment de les llengües minoritzades. El cas del català en l'Espai Català Transfronterer
Presenter(s)
Affiliation
Topic
Bottom-up and top-down language policy and planning
Type
Papers
Abstract
La comunicació analitza el paper de la cooperació transfronterera en la revitalització o el manteniment de les llengües minoritàries a Europa, centrant-se en el cas del català. Destaca com una llengua minoritària, quan es parla en una zona fronterera adjacent a un estat on la llengua té un estatus sociolingüístic més consolidat, es pot beneficiar de projectes de cooperació transfronterera. Així, la cooperació transfronterera pot esdevenir una eina per mantenir i potencialment revitalitzar la llengua catalana a la Catalunya Nord. El treball inclou dades sobre l'ús lingüístic de diverses llengües (català, castellà, francès i anglès) en la gestió quotidiana d'una selecció de projectes de cooperació transfronterera (des de grans projectes europeus INTERREG fins a microprojectes) a l'espai transfronterer català. Es presenten les dades obtingudes de l'anàlisi de l'ús d'aquests idiomes en la comunicació interpersonal entre les persones implicades en els projectes d'ambdós costats de la frontera (idioma utilitzat en reunions, correus electrònics, etc.), així com en la documentació de gestió de projectes (actes de reunions, documents financers, etc.) i la documentació pública (materials lingüístics i publicitat del projecte).
Els resultats mostren que l'ús de la llengua catalana és molt majoritari en els microprojectes (en ocasions, fins i tot, és l'única llengua utilitzada en tots els àmbits); en els projectes INTERREG, l'ús del català minva en la gestió quotidiana sobretot quan hi ha altres socis fora de l'espai tradicionalment catalanoparlant. La hipòtesi plantejada és que aquesta diferència es deu sobretot al fet que els microprojectes estan més arrelats en el teixit social del territori que els grans projectes INTERREG.
La comunicació es farà principalment en anglès, en combinació amb el català.